Belangrijke info voor lange termijn verhuur

 

Finca Cazador im Campo von Cómpet, eines der berühten pueblos blancosFinca Lara im Campo von Torrox nicht weit von der MittelmeerküsteVooraf
Natuurlijk begrijpen wij dat door onderstaande informatie sommigen van u misschien wat worden afgeschrikt van de gedachte om gedurende langere tijd in het prachtige Andalucie een vakantiehuis of appartement te huren. Echter uiteindelijk is het spijtig voor zowel u als ons als u iets huurt waar u zich niet thuis voelt, louter omdat u zich vooraf niet voldoende geïnformeerd heeft. Als u na het lezen van onderstaande, nog steeds van plan bent naar Andalucie te willen emigreren-en dat zijn er verbazingwekkend veel- of een aantal maanden in Andalucie willen doorbrengen, dan bent u hier precies aan het goede adres.

Hoewel de emigratiegolf naar Andalucie en andere landen volgens de media midden 2000 nagenoeg voorbij schijnt te zijn, nemen de aanvragen voor langerdurende verhuur de laatste tijd weer toe. Daarbij wordt door vakantiegangers/emigranten in het begin vaak geen onderscheid tussen een huur gedurende bijvoorbeeld twee maanden of een heel jaar of langer. Echter dat nu maakt voor de verhuurder vaak wel een groot verschil en daarom ook voor de huurder.


Huizen voor vakantiegangers:
De meeste huizen die wij op competa-online aanbieden, worden in de eerste plaats aan vakantiegangers verhuurt, dus voor een periode van 1 tot maximaal 4 weken. Deze huizen worden in de regel van april tot november goed tot zeer goed verhuurd. Langdurige verhuur is in deze periode, met een grote korting op de huurprijs, voor de verhuurder totaal oninteressant. De verhuurder verdient in deze periode normaal gesproken in een week meer dan bij een verhuur gedurende langere tijd in een hele maand. Desondanks bestaat ook bij enkele van deze huizen de mogelijkheid deze voor een periode van 3-4 maanden te huren maar dan slechts gedurende de winter (november/april). De huurprijs gedurende een langere periode is doorgaans onderhandelbaar. Vraag ernaar bij het huis van uw keuze.


Huizen voor langdurige verhuur:

Slechts in bijzondere uitzonderingen verhuren wij huizen ook voor lange tijd, dus ook gedurende de wintermaanden, aan gegoede  en in de eerste plaats serieuze huurders. Deze huizen zijn op dit moment de volgende vakantiehuizen: Villa Montemar, Villa Aguila, Finca Carambila, Casa Theo, Villa Lopez und die Villa Nispero. Voor de voor deze huizen vastgestelde prijzen in het overzicht ''Huur voor langere tijd" gaat het in de regel om prijzen per maand waarbij de extra service kosten komen voor een huur van ten minste een jaar.  Wilt U een huis voor kortere tijd huren, moeten wij de eigenaars altijd eerst vragen of deze daarmee instemmen en welke prijs zij vragen voor de gewenste periode. Natuurlijk is een verhuur voor langere termijn niet mogelijk als er reeds boekingen zijn in de door U gewenste huurperiode.Casa Castillo im Campo von Algarrobo in Andalusien an der Costa del Sol

Automatische prijsberekening op de prijs-webpagina:
Als u op de webpagina van een huis de huurprijs voor een bepaalde periode wilt laten uitrekenen zult u merken dat de normale prijs voor vakantiewoningen aan de berekening ten grondslag ligt. Schrikt u niet dat als gevolg daarvan er een zeer hoge huurprijs uitkomt. Om de kale huurprijs (zonder water, stroom, gas) voor langdurige huur te berekenen moet u op het overzicht ‘langdurige verhuur’ (linker navigatiekolom) de daar aangegeven huurprijs per maand met het aantal maanden vermenigvuldigen.

De winters in Andalucie zijn niet altijd zo lekker warm dan in Noord-Europa vaak wordt gedacht. Natuurlijk zijn er in de winter vele dagen waarop men overdag in T-shirt buiten kan lopen, in zwembroek aan het zwembad kan zitten of aan het strand kan liggen. Echter dan de zon weg is kan het ‘s avonds en ‘s nachts bitterkoud worden, soms zelfs tot onder nul. Ook kan het stortregenen en stormen. De huizen zijn meestal niet onderkelderd en bij lange na niet zo goed geïsoleerd als in Noord-Europa en juist de huizen in de Campo (op het platteland) zijn dan vaak klam en onaangenaam koud. Ook als de temperatuur in werkelijkheid hoger is dan tien graden, komt het regelmatig voor dat de gevoelstemperatuur een stuk lager ligt en men het domweg onbehaaglijk koud heeft. Gelet daarop moet u zichzelf de vraag stellen of u dat werkelijk wilt of kunt verdragen. Centrale verwarming (let op: extra kosten) is juist in de winter erg aangenaam. En voor iemand die het vlug koud heeft erg belangrijk. Als alternatief kunt u ook naar een appartement aan de kust informeren, niet alleen omdat het daar warmer is maar ook omdat men daar beter bestand is tegen langdurige regen.


Campowegen/toegangswegen:
Veel van de in de heuvels en bergen aangeboden huizen zijn slechts te bereiken over veldwegen, gedeeltelijk onverhard en vaak geen vangrails of straatlantaarns. Sommige veldwegen zijn kort (2-30 meter) andere wel tot twee kilometer lang of langer. Zomers zijn deze wegen normaal gesproken goed berijdbaar ook als ze wat bultig zijn. In de winter, vooral als het veel regent, zijn een aantal huizen alleen met een terreinwagen/vierwielaandrijving te bereiken. En zelfs met een terreinwagen kan het soms moeilijk zijn.Als u zich dus met een gewone personenauto in de winter in de Campo verplaatst dan kan het voorkomen dat er dagen zijn dat u uw vakantieadres moeilijk of helemaal niet kunt bereiken of verlaten. Aan de kust heeft u dat probleem natuurlijk niet.

Let erop dat vele huizen in de Campo tot wel 20 minuten met de auto van een dorp of stadje verwijderd zijn en ‘s winters kan dat nog wat langer duren. Niet iedereen houdt daarvan; om dan even vlug ergens een glas wijn te gaan drinken kan dan natuurlijk wat problematisch zijn.

 Unser Hund Fips, der CampokämpferBiscuit von der Tierhilforganisation Hundeherzen-Apariv

Honden:
In de meeste huizen en appartementen die langdurig verhuurd worden zijn honden (max 2) toegestaan. Dat geldt ook voor veel huizen die alleen aan vakantiegangers worden verhuurd. Wij raden u aan een huis te kiezen waarvan het grondstuk afgerasterd is zodat u uw hond rustig zonder zorgen buiten kunt laten. Dat u de uitwerpselen opruimt spreekt natuurlijk vanzelf. Het is verstandig van te voren uit zoeken waar zich de dichtstbijzijnde dierenarts bevind voor het geval dat ...


Eigen meubels:
Al aangeboden vakantiehuizen zijn kompleet gemeubileerd. Bij een huurperiode korter dan een jaar kunt u vaak wel een enkel meubelstuk vervangen omdat er doorgaans wel een berging is waar het overbodige stuk tijdelijk opgeslagen kan worden. Echter ongemeubileerde huizen zijn er meestal niet. Bij een huurperiode van een jaar of langer is het wel mogelijk daarover met de eigenaar in onderhandeling te gaan. Echter, tijdelijk opslag brengt natuurlijk kosten mee.


Internet en mobiele telefoon:
Vele vakantiehuizen in de Campo beschikken over een internet aansluiting (W-lan Flatrate) die u tegen een met de eigenaar afgesproken vergoeding kunt gebruiken. Als u voor een half jaar of langer huurt loont het de moeite zelf een aansluiting te laten verzorgen als er geen aanwezig is. Wij helpen u graag bij het kiezen van een internetaanbieder. In de meeste huizen hebt u ook bereik met uw mobiele telefoon; echt garanderen kunnen we dat niet. De kwaliteit van de verbinding kan wisselend zijn. Bij slecht weer of storm valt de verbinding wel eens weg. Dat is ook het geval met internet. Als het tegenzit kan dat zelfs een paar dagen duren. Betrekt u dat alstublieft bij uw overwegingen om wel of niet te huren.


Finca la Isla im Campo von Cómpeta

Praktische informatie:
Hopelijk heeft u er begrip voor dat wij niet kunnen ingaan op allerlei praktische vragen, zoals over scholen, leerplicht, werken, belastingen, aanschaf auto, autoverzekeringen etc. Wetten, verordeningen en procedures veranderen erg snel in Andalucie; daarom raden wij u aan een terzake kundige Gestoria (dienstverleningskantoor) in de arm te nemen die tegen betaling voor u allerhande zaken kan regelen op het gebied van belastingen, verzekeringen, officiële documenten etc.


Kale huur:
Het komt regelmatig voor dat mensen een huis zoeken met een huurprijs van maximaal 550 euro per maand, en soms nog minder met het argument dat men toch eigenlijk slechts een huis zoekt voor 2 personen. Daarover moeten we het volgende opmerken. De afgelopen dertig jaar zijn er nauwelijks huizen gebouwd voor 2 personen. Daar komt bij dat de eigenaren in Andalucie ook moeten leven en hun kredieten afbetalen en dat wordt van jaar tot jaar moeilijker. Een huurverzoek onder de 550 euro per maand voor een goed onderhouden, gemeubileerd huis met eigen tuin en privé zwembad beschouwen wij als niet serieus. Een dergelijk verzoek wordt door ons dan ook niet beantwoord. Natuurlijk zijn er dergelijke goedkope objecten, maar dat is er dan ook aan af te zien. Dergelijke huizen worden door ons niet bemiddeld.

Ook in Spanje en in het bijzonder in Andalucie is er sprake van een economische crisis en veel mensen kunnen nog nauwelijks het hoofd boven water houden, daarom zijn de prijzen vandaag de dag ook zeer gunstig. Echter wie meent deze situatie tot op het bot te kunnen uitnutten moet niet bij ons zijn. Dat klinkt wellicht hard, maar wij willen de Andaluciers juist ondersteunen en niet schaamteloos uitbuiten.


Water, elektriciteit, gas:
Bij langdurige verhuur wordt het gebruik van water, elektriciteit en gas apart en naar verbruik in rekening gebracht. Huur, inclusief energiegebruik, zoals bij vakantiewoningen is niet mogelijk. De hoogte van de kosten van het energieverbruik hangt natuurlijk vooral van uw persoonlijk verbruik af. Wijzelf bijvoorbeeld betalen voor ons huis hier aan de Costa del Sol zo’n 60 tot 80 euro per maand voor water en elektriciteit. Als u echter in de winter elektroradiatoren en/of de airco zeer regelmatig aan hebt, zullen de genoemde kosten snel een veelvoud daarvan bedragen. Eventueel komen daar nog de kosten voor het gasverbruik bij als in warmwater door een gasgestookte geiser wordt voorzien of als er sprake is van een gasgestookte centrale verwarming of op gas wordt gekookt. Indien het huis niet beschikt over centrale verwarming (duur, maar wel aanbevelenswaardig) zijn gas en houtkachels een gunstig alternatief voor de dure elektroradiotoren.

Het zwembadonderhoud in de zomer komt voor rekening van de huurder; dit onderhoud kan, na overleg met de verhuurder, ook door de huurder zelf gedaan worden. In de winter zijn de zwembaden meestal afgedekt en worden dan niet schoongemaakt. Ook hierover kunnen met de verhuurder andere afspraken gemaakt worden.


Formaliteiten:
Bij huurovereenkomsten die worden aangegaan voor langer dan een half jaar zijn de personalia van alle huurders noodzakelijk, evenals telefoonnummer en nummer van het identificatiebewijs van de hoofdhuurder. Na ontvangst van deze gegevens wordt de huurovereenkomst opgesteld door hetzij de verhuurder zelf of een van onze partners. De overeenkomst wordt in het Spaans opgemaakt en zonodig ook in het Nederlands. De overeenkomst zenden we u per email toe.Deze dient vervolgens correct te worden aangevuld, ondertekend en per fax of post te worden opgestuurd naar de verhuurder of onze zakenpartner. Na ontvangst van de getekende huurovereenkomst en een borgstelling ter hoogte van twee maanden huur (30% vooruitbetaling, zoals bij een vakantiehuis gebruikelijk, vervalt dan natuurlijk) wordt u de door de verhuurder ondertekende huurovereenkomst toegezonden.

 

Finca Sandrina im Campo von TorroxCasa Romy im Campo von Algarrobo bzw. Arenas in Andalusien

 

Bezichtigingen:
Bezichtigingen vooraf van huizen komt slechts in uitzonderingssituaties voor. Echter omdat we ons goed kunnen voorstellen dat iemand die een huis voor langere tijd wil huren het ook vooraf gezien wil hebben, kan indien iemand dat wenst een bezichtiging vooraf plaatsvinden. Als het huis van uw keuze op dat moment niet verhuurd is kan met het oog daarop een afspraak gemaakt worden. Voor een bezichtiging brengen wij u een tarief van 30 euro in rekening. Om een bezichtiging af te spreken kunt u telefonisch of per email contact met ons opnemen. Als u het huis daadwerkelijk huurt ontvangt u de 30 euro weer retour. Mocht u 30 euro voor een bezichtiging te veel vinden dan kan er geen afspraak voor bezichtiging gemaakt worden.

Een tarief van 30 euro is noodzakelijk omdat het nog al eens voorkomt dat mensen een bezichtigingsafspraak maken, vervolgens niet komen opdagen, ook niet afzeggen of helemaal niets meer van zich laten horen. Ook komt het regelmatig voor dat mensen het een leuke vakantie-activiteit vinden om mooie huizen te bekijken maar niet de intentie hebben om daadwerkelijk een huis te huren.

Het meest eenvoudig is het voor u een lang weekend naar Malaga te vliegen, een goedkoop appartement te huren, de omgeving in alle rust te bekijken en dan de gelegenheid benutten een afspraak tot bezichtiging te maken.


Aanvragen:
Voordat u op zoek gaat naar een huis is het verstandig u te bezinnen op onderstaande vragen:

In welke periode wilt u een huis huren?
Hoeveel slaapkamers wenst u?
Hoeveel personen gaan van het huis gebruik maken?
Vindt u het moeilijk te rijden op hobbelige wegen zonder vangrail?
Wat voor auto rijdt u of denkt u te gaan huren?
Wat is de maximale kale huur die u wilt betalen?
Wilt u een huisdier meenemen om welk ras en aantal gaat het dan?
Welke omgeving heeft uw voorkeur (bijvoorbeeld: omgeving strand, op het platteland, in de bergen of heel eenzaam en afgelegen)?